delavnica
NABIRALNIŠKO KULINARIČNA DELAVNICA 9. aprila 2022


PRIJAVA

Zastavite nam vprašanje. Za več informacij o delavnici ali prijavo nam pišite.

Vabimo na vedno zanimivo, certificirano Nabiralniško kulinarično delavnico!

Na nabiralniškem spoznavanju UŽITNIH in ZDRAVILNIH DIVJIH RASTLIN 🌿🌸🌼, se bomo družili z Karmen Gajšek iz Kozjanskega, ki pod imenom »Kje so tiste rožice?« raziskuje, predstavlja in živi z dragocenostmi narave. Preplet znanja, ljubezni in domišljije pričara vrsto slastnih, zdravju ter okolju prijaznih dogodivščin. 
 
Karmen uči odgovorno nabiralništvo, trajnostno in samooskrbno življenje, usmerja k hrani brez pesticidov, embalaže, pokaže, kako se lahko izognemo industrijski hrani in kako lahko živimo v sožitju z lokalnimi rastlinskimi viri; samoniklimi in ljubeče ekološko vzgojenimi zaužitki (zelenjava, sadje, žitarice, oreščki in semena).
 
Stik z naravo lahko pomeni tudi stik s samim seboj; občutenje lastnih, morda pozabljenih potreb in želja, občutenje svobode, miru, radoživosti in bogastva naravn vznikle pristnosti.
 
Zakaj bi bilo rastline dobro poznati in uporabljati v vsakdanjem življenju?
 
Dobili boste odgovore na vprašanja o rastlinah, najbrž vas čaka kakšno presenečenje, kaj je oziroma kaj ni užitno. Zadovoljen pa bo tudi želodec, saj se bomo okrepčali z malico, nazdravljali z divjim napitkom, na koncu pa skupaj ustvarili še divje gojeno kosilo v naravi. Rastline bomo pripravili tako, da bomo združili divje rastoče in ekološko pridelano – domače ter tako dobili eksplozijo zdravja in okusa. Ker “EKOLOŠKO + LOKALNO je idealno”, DIVJE pa je nekaj več!
 
Časovni okvir – cca. 4 h, 10h-14h
Zbirališče: končna postaja avtobusa št. 5 v Ljubljani, Podutik
 
Cena vključuje:
✔️ divji napitek
✔️ divja malica
✔️ znanje o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah ter o strupenih rastlinah
✔️ znanje o preživetju v sožitju z naravo in kakovostnem bivanju
✔️ usvajanje veščine uporabe divjih rastlin
✔️ varovanje zdravja in okolja  
✔️ osebnostna in duhovna rast 
✔️ vodeno raziskovanje prijetnega hribčka Klobuk
 
Divje kosilo bo za doplačilo.
 
Zakaj bi se udeležil delavnice?
 
Prebujajoči se vedno bolj zavedamo energij okolja in ljudi. Vedno dalj časa želimo preživeti v naravi in vedno bolj si želimo stika z njo in vedno bolj se zavedamo, da se nam je izmaknila in si želimo poglobiti razumevanje in znanje o njej. Bolj ali manj zavedno se naše telo in mi v njem, počuti v naravi bolje. Odpravili se bomo na Klobuk, vsekakor pa si ga ne bomo poskušali nadeti. Preučili bomo, kaj vse koristnega lahko iz Klobuka zraste, kako nam lahko vse to pomaga, obogati življenje. Tokrat bo šlo za zgodnjepomladansko delavnico, za prve, mlade rastline v naravi, ki po dolgi zimi predstavljajo prvi in najmočnejši vir zdravju koristnih učinkovin – predvsem so izjemno bogate z vitamini. Če bo teren in čas dovoljeval, bomo razblinili tudi mite o čemažu.
 
Vabljeni! 🌿
 
*V primeru dežja imejte s seboj dežnike ali pelerine, primerno obutev (batarje ali pohodne čevlje), da se boste kljub dežju počutili super! 😊 Delavnica v vsakem primeru bo! 👏🌿
 
 
Deseta ura bo ta prava, da se snidemo in okrepčamo z divjo dobrodošlico, da prvo lakoto res potešimo, potem pa divje v naravo in na koncu v kuhanje ta pravo. Moč ognja bo pokazala kaj lahko ustvari iz naših dragocenih surovin, združitev s sonaravno pridelanim ne bo odveč in že smo tu – zadovoljni, preskrbljeni, z novim znanjem in veščinami, ki bodo vsak dan prispevale h krepitvi zdravega uma in telesa.
 
Kaj potrebujete?
Dobrodošla je kakšna košarica in nožek.
 
Spoznavanje narave in sebe, zdravilstvo, kulinarika ali naj pesem prirode okrepi modrost ljudi!
 
Prispevek: 38 EUR/osebo + prispevek za kuhinjo oz divje kosilo
 
Karmen Gajšek:
je nabiralka, zeliščarka, geografinja, čarobnica, morda čarovnica ali pa kar divjakinja iz Kozjanskega, ki pod imenom ”Kje so tiste rožice?” povezuje ljudi z lokalno naravo. Gre za raziskovanje in širjenje uporabnega znanja o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah, ki nas opolnomoči, saj tako spoznamo, da je vse, kar potrebujemo za preživetje in kakovostno življenje, prav okrog nas. Ko znamo bližnjo divjino združiti z gojenimi dobrinami okolju prijaznega kmetovanja, je zaključen pomemben življenjski krog.  Karmen izvaja nabiralniške, kulinarične, zdravilske delavnice in popelje ljudi po travnikih, gozdovih ter drugih ekosistemih z namenom odpiranja oči za vse tisto, po čemer običajno človek nezavedno stopa. Karmen rastline uporablja tudi v obliki različnih shrankov, zvarkov, torej izdelkov, ki so odraz okolja, v katerem se nahaja in predstavljajo pomemben vir lokalne, polnovredne ali kar zdravilne prehrane ter drugih prvih pomoči iz narave. Za dragocene učinkovine, svojevrstne okuse, mir, hvaležnost ali gradnjo trajnostnega oz. sonaravnega načina življenja!
 
”Dober tek z repincem, na zdravje s koprivo,
na srečo z mete polno vrečo in spoštovanje do svojih globin.
Zdrava pamet in zeleno srce ti povesta, kaj je tisto, kar ona dva jesta!
Pridi, okusi okoliški raj – presežno bogastvo, tukaj in zdaj!”

Število udeležencev vedno razprodane delavnice je omejeno. Udeležbo si zagotovite s pravočasno prijavo na mail dehtenje@gmail.com in plačilom udeležbe. Ob prijavi dobite točne informacije. 

Na potep po gozdu vabimo vas in vaše brbončice!

P.s.: S Karmen sva se spoznali tako, da sem pri njej na Kozjanskem kupila kruh, ovit v užitne in neznansko okusne liste! Okusa tega kruha nisem mogla pozabiti in tako je tukaj ta delavnica, da ga spoznate tudi vi! Nina

 

Scroll to Top