delavnica
Delavnica priprava na porod in starševstvo
“Ker se rodim le enkrat”


PRIJAVA

Zastavite nam vprašanje. Za več informacij o delavnici ali prijavo nam pišite.

Ženske smo naučene, da naša čustva in naša doživljanja niso pomembna. A to ni res. V času nosečnosti in poroda si moram priznati, da je to kar se dogaja z mano, z mojim telesom ter z mojimi čustvi in občutki zelo pomembno. Le jaz vem, kako čutim svojega otroka, kako se počutim in sama najbolje vem, kako se v času nosečnosti počuti moj otrok.

Pomembno je, da sama vem kaj si želim in zaupam svojim občutkom. Pomembno je, da so v tem času ob meni ljudje, ki me spoštujejo in zaupajo mojih odločitvam. Pomembno je, da me spodbujajo in verjamejo vame in ne, da mi govorijo, da mi ne bo uspelo. Pomembno je, da se osredotočim na to, kakšen porod si želim, kako želim na svet pozdraviti svojega otroka.Vabim te, da na delavnicah spoznaš kakšne so tvoje možnosti in vprašaš vse kar te zanima.

V sklopu šestih tedenskih delavnic (6 x 2,5 ure) bomo pokrili vse teme, ki zanimajo bodoče starše. Delavnice so zasnovane kot interaktivna srečanja, znotraj katerih udeleženci tvorno sodelujejo in sami pridejo do spoznanj prek pogovora, vprašanj in odgovorov, različnih vaj, igre vlog in drugih didaktičnih pristopov. Izkušnje in povratne informacije dosedanjih udeležencev kažejo, da je to najzabavnejši in najučinkovitejši način učenja. Delavnice so namenjene poučevanju veščin in tehnik, ne zgolj predaji informacij, ki bi lahko preprosto prebrali v knjigah.

Smiselno se je udeležiti sklopa delavnic, saj se teme delavnic prepletajo in hkrati vsebinsko nadgrajujejo. Vkolikor je na delavnicah prostor, se lahko udeležite tudi posameznih predavanj.

Sklop delavnic:

1. Porod brez strahu – čarobnost rojstva: Kako se mama in otrok počutita med porodom in kako jima lahko pomagam? Na prvi delavnici se spoznamo s svojim telesom in izvemo, kako se je prek generacij naših mam in babic telo izpopolnilo in naučilo rojevati ter kako lahko same to znanje uporabimo in si z njim olajšamo porod. Ker porod ni le rojstvo otroka, pač pa tudi rojstvo mame, očeta in družine, se pogovarjamo o tem, kako se na to izkušnjo pripraviti, da bo ostala v spominu kot eno najlepših doživetij v življenju. Na delavnici se spoznamo z vizualizacijo in sproščenjem, ter nekaj drugimi tehnikami, ki pomagajo pri lajšanju intenzivnosti poroda.

(Ponedeljek 1. 3. 2021 )

2. Sanjski porod, čarobno rojstvo. Na drugi delavnici spoznamo različne tehnike, ki nam lahko pomagajo pri doživljanju intenzivne izkušnje poroda. Tako preizkusimo različne porodne položaje, naravne tehnike odvračanja pozornosti (dihanje, meditacija) in takšne, ki nam lahko pomagajo pri premagovanju strahu in sproščanju in tako lajšanju poroda ter različne masažne tehnike (masaža, akupresurne točke).

(Ponedeljek  8. 3. 2021)

3. Moje porodne želje: Sprejemanje odločitev – Tretja delavnica je namenjena spoznavanju porodnih možnosti v Sloveniji in v bližnji okolici. Naučimo se tudi poiskati informacije, ki nas zanimajo. Le tako se lahko odločimo, kaj želimo. Ko vemo, kaj želimo, pa se s pomočjo naučenih tehnik komunikacije, ki jih spoznamo in vadimo na delavnici, laže pogovarjamo in dogovarjamo z medicinskim osebjem ne le med porodom, ampak tudi pozneje v življenju. Tako se v okviru delavnice naučimo jasno povedati in zapisati svoje želje (porodni načrt). Hkrati pa ponovimo in se naučimo še nekaj novih tehnik sproščanja, ki pomagajo pri lajšanju intenzivnosti poroda.

(Ponedeljek  15. 3. 2021)

4. Prvi objem: V okviru četrte delavnice razjasnimo morebitne nejasnosti, vprašanja in strahove, ki so se pojavili po prvih treh delavnicah. Nato pa se pogovorimo o pomembnosti prve ure po porodu. Porod je duhovno izjemno pomemben prehod za vse družinske člane in, ko se tega zavedamo, ga kot takega mnogo laže tudi doživimo. Spoznamo se s pomembnimi podrobnostmi, ki nam jih je podarila narava, zaradi katerih je prva ura otrokovega življenja morda najbolj pomemben čas v našem življenju, in se naučimo, kaj je v tem kratkem času pomembno za mamo, očeta in otroka, da bodo vzpostavili čim lepši začetek in postavili trdne temelje za svojo družino.

(Ponedeljek 22. 3. 2021)

5. Dojenje in skrb za otrokovo zdravje: Na delavnici se spoznamo s tem, kaj pomeni dojenje za mamo in otroka. Kako se preko dojenja, nošenja in masaže dojenčka povezujemo s svojim otrokom, ga spoznavamo in prepoznamo njegove želje in potrebe. Kako se ga naučimo razumeti in poskrbeti, da mu ponudimo, kar potrebuje. Spoznamo pa se tudi z naravnimi pristopi, ki pomagajo pri skrbi za zdravje našega otročka.

(Ponedeljek 29. 3. 2021)

6. Naš skupni prvi mesec: Na zadnji delavnici se pogovarjamo o tem, kako porod doživljamo čustveno in kaj rojstvo otroka pomeni za partnerski odnos. Poleg tega pa se naučimo, kako rokovati z dojenčkom (baby handing), kako ga previjati, kopati in kako pomambna je skrb za zdravje in dobro počutje mamice po porodu.

(Ponedeljek 5. 4. 2021)

Ker so vse delavnice namenjene temu, da izveste odgovore na vaša vprašanja, vas vabim, da zastavljate čim več vprašanj. Delavnice so dinamično zastavljene in temeljijo na pogovoru, popestrenem z različnimi vajami, masažami, igrami vlog in podobno, večinoma še prehitro minejo.

Cena: Posamezna delavnica 40 € /par

Sklop šestih delavnic 220 € / par

(Prijave so obvezne zaradi omejenega števila udeležencev)

Scroll to Top